В рамките на програмата Зърно от Украйна са доставени 110 000

...
В рамките на програмата Зърно от Украйна са доставени 110 000
Коментари Харесай

110 000 тона украинско зърно са изпратени на Етиопия и Сомалия

В рамките на програмата " Зърно от Украйна "  са доставени 110 000 тона зърно за Етиопия и Сомалия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обява в Telegram, представен от " Укринформ ".

" Благодарение на взаимните старания на Украйна, партньорските страни и WFP, 110 000 тона зърно бяха доставени в Етиопия и Сомалия. На 15 февруари Mv Valsimitis стартира товаренето на 25 000 тона зърно за Кения в Черноморск. Беше утвърдено решение да се изпрати товар до Йемен, Судан и Нигерия ", сподели президентът.

Отбелязва се, че всеки транспортен съд със зърно отговаря на питателните потребности на приблизително 90 000 души.

" Украйна беше и ще остане поръчител за международната продоволствена сигурност. И ще продължи да дава своя основен принос ", акцентира Зеленски.

Припомняме, че програмата " Зърно от Украйна " беше инициирана от президента Зеленски. Той планува закупуването на украинско зърно от страните сътрудници и прехвърлянето му в страни, страдащи от филантропичната рецесия. Програмата се извършва в партньорство със Световната стратегия по храните на Организация на обединените нации.

Повече от 30 държави се причислиха към самодейността, дарявайки общо съвсем 200 милиона $.

След една седмица стартират диалози за удължение на подкрепената от Организация на обединените нации самодейност, която разреши на Украйна да изнася зърно от пристанища, блокирани от Русия след началото на войната, сподели почитан украински чиновник в петък, представен от Ройтерс.

Споразумението беше удължено с още 120 дни през ноември и следва да бъде възобновено още веднъж през март, само че Русия даде знак, че не е удовлетворена от някои аспекти на договорката и изиска глобите, засягащи нейния експорт на селскостопански артикули, да бъдат отстранени.

Износът на украинско зърно през сезон 2022/23, е намалял с 29% до 29,2 милиона тона към 13 февруари заради по-слабата годишна продукция и логистичните усложнения, породени от съветската инвазия.

Съюзът на търговците на зърно в Украйна съобщи, че чака реколтата от зърнени и маслодайни култури в Украйна да спадне до 64,8 милиона тона през 2023 година от 72,7 милиона тона през 2022 година Износът на пшеница може да бъде 14 милиона тона, а износът на царевица може да бъде 20 милиона тона през 2023/24 година, оповестиха от браншовата организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР